Żurawina
Żurawiny nie rosną naturalnie w Stanach Zjednoczonych. Pochodzą z euroazjatyckiego i północnoamerykańskiego krzewu żurawinowego, które od wieków były wykorzystywane jako źródło pożywienia i lekarstwa. Dziś możemy znaleźć odmiany tej rośliny, które rosną dziko w ponad 30 stanach. Mimo że jagody są obficie spotykane, jest kilka rzeczy, które powinieneś o nich wiedzieć przed włączeniem ich do swojej diety. Żurawiny są cierpkie i pikantne, mają zielono-szary kolor i są niewielkich rozmiarów. Większość ludzi lubi ich słodki smak, jak również ich wszechstronność jako naturalnego barwnika spożywczego, ponieważ może być stosowany w dość dużej ilości wszystkiego, od sosów do deserów. Są niskokaloryczne, ale pełne niezbędnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina B6, niacyna, folian, potas, miedź, mangan i błonnik. Czerwony sok żurawiny składa się z antocyjanów (pigmentów roślinnych), które nadają jagodzie charakterystyczny kolor. Możesz przeczytać więcej o ich niesamowitych korzyściach zdrowotnych tutaj
Jak uprawiać żurawinę
Pierwszym krokiem w uprawie żurawiny jest wybór miejsca, które dostaje co najmniej 6 godzin światła słonecznego każdego dnia. Może to być zarówno na ziemi, jak i w pojemniku. Sadząc jagody, umieść je blisko siebie, tak aby mogły rosnąć razem. Kiedy będą dojrzałe, będą rozstawione na 2-3 stopy. Upewnij się, że obszar wokół roślin jest wolny od chwastów, ponieważ są one szybko rosnącą rośliną.
Możesz również samodzielnie hodować jagody. Będziesz potrzebował pojemnika z otworami drenażowymi i gleby o zrównoważonym pH, która jest pełna materii organicznej. Dodaj do gleby trzy krople żurawiny i jedną kroplę melasy lub miodu. Podlej dobrze glebę i pamiętaj, aby podlać również jagody. Pod koniec sezonu wegetacyjnego możesz zebrać jagody i przechowywać je w zamrażarce. Upewnij się, że znajdują się one w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jak wygląda żurawina?
Żurawiny wyglądają dokładnie jak truskawki, ale są nieco mniejsze. Jagody są ciemnoczerwone i mogą mieć okrągły lub owalny kształt. Można je znaleźć w skupiskach lub rosnące na winorośli. Aby zidentyfikować jagody, można sprawdzić, czy między liśćmi krzewu żurawiny znajdują się nasiona. Mają one wyjątkowy cierpki, ale pyszny smak, który pochodzi z obecności flawonoidów.
Korzyści zdrowotne z żurawiny
Wiele korzyści zdrowotnych żurawiny pochodzi z antocyjanowych pigmentów roślinnych obecnych w czerwonym soku jagód. Pigmenty te mają właściwości przeciwzapalne i mogą pomóc w zapobieganiu chorobom wywoływanym przez mikroorganizmy, takie jak bakterie, grzyby i wirusy.
Żurawiny są dobrym źródłem przeciwutleniaczy i zawierają witaminy takie jak A, B2, B6, C i E, które są dobre dla ogólnego stanu zdrowia i mogą zapobiegać niektórym chorobom.
Żurawiny są również wypełnione błonnikiem, który pomaga czuć się pełniejszym na dłużej i może pomóc w zapobieganiu infekcji dróg moczowych.
Możesz spożywać żurawinę na wiele różnych sposobów, w tym przygotowując soki, smoothie i sałatki, a także jedząc ją na surowo. Możesz również rozgnieść je i dodać do płatków śniadaniowych lub dodać do jogurtu.
Gdzie znaleźć świeżą żurawinę
Najzdrowszym sposobem spożywania żurawiny jest jej świeżość. Możesz znaleźć świeżą żurawinę we wczesnych miesiącach letnich, od czerwca do sierpnia. Możesz znaleźć je w lokalnym sklepie spożywczym lub u plantatora, albo na lokalnym rynku rolniczym. W wielu przypadkach można je również znaleźć w Internecie.
Możesz również zamrozić jagody, aby cieszyć się nimi przez cały rok. Aby zamrozić świeże żurawiny, musisz umieścić je w pojemniku nadającym się do zamrażania, a następnie umieścić je w zamrażarce. Kiedy chcesz zjeść miskę świeżych żurawin, wyjmij je z zamrażarki i dodaj do swojego ulubionego przepisu.
Możesz również wysuszyć jagody. Jest to bardzo prosty sposób na zachowanie jagód, dzięki czemu możesz cieszyć się nimi przez cały rok.
4 sposoby na delektowanie się świeżą żurawiną
- Zrób sos żurawinowy- Żurawiny są cierpkie i słodkie, co czyni je idealnymi do sosów. Możesz zrobić szybki sos żurawinowy mocząc jagody w wodzie, cukrze i odrobinie cytryny przez około 24 godziny lub do momentu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Możesz również dodać miód dla słodszego smaku. Możesz użyć sosu jako sosu do mięs, płatków śniadaniowych i ciastek, a nawet w smoothies.
- Zrób galaretkę żurawinową – Innym smacznym sposobem na cieszenie się żurawiną jest zrobienie galaretki żurawinowej. Można po prostu gotować świeże żurawiny, dodać cukier, a następnie przechowywać je w słoiku w lodówce do 6 miesięcy. Następnie możesz umieścić je w garnku i doprowadzić do wrzenia, a następnie pozwolić im gotować się przez około 20 minut. Dzięki temu sok się zredukuje, a cukier rozpuści, tworząc słodką i lepką galaretkę.
- Zrób koktajl żurawinowy- Żurawiny są również świetne do robienia koktajli. Wystarczy rozgnieść jagody i dodać je do shakera wraz z odrobiną imbiru i wody. Następnie możesz dodać koktajl do swojego ulubionego napoju alkoholowego, takiego jak margarita, cosmopolitan lub nawet Martini.
- Dodaj je do Trail Meals- Innym sposobem, aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi żurawiny jest dodanie ich do posiłków szlaku, takich jak mieszanka szlaku, batony granola i batony energetyczne. To może być świetny sposób, aby uzyskać wszystkie składniki odżywcze z jagód, jak również zapewnić organizmowi niezbędną energię, gdy go potrzebuje.
Żurawiny są jednym z najbardziej wszechstronnych jagód tam. Są niskokaloryczne i pełne witamin, minerałów i błonnika. Są również pełne antyoksydantów, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom, i są łatwe do spożycia w wielu różnych formach, co czyni je zdrowym dodatkiem do Twojej diety.
Nie ma lepszego sposobu na cieszenie się cierpkim smakiem żurawiny niż spożywanie jej na świeżo z rośliny. Możesz znaleźć świeże żurawiny w miesiącach letnich, kiedy są najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze, lub możesz wyhodować własne. Kiedy już ich spróbujesz, na pewno się nimi zarazisz!